Foto: Instagram

Sigurno si baš danas spazio neke upečatljive grafite u Beogradu. Ako nisi, spremi se, jer ne znaš šta propuštaš!

 

Crtanje i pisanje grafita na fasadama beogradskih zgrada predstavlja nešto na šta smo svi navikli. Ova vrsta umetnosti razvila se u poslednjih 10 godina i predstavlja neki vid ulične umetnosti.

Može se reći da je ovaj vid ukrašavanja belih površina fizički naporniji od ostalih, a od sredstava koriste se posebni sprejevi.

Mnogi od ovih grafita imaju sentimentalnu vrednost i predstavljaju sećanje na neke osobe koje su značile našem gradu. Ostali prikazuju karikature ili sadrže tekst šaljivog sadržaja.

 

Na grafitima našeg grada prikazivani su i sportisti, događaji koji će ostati zapamćeni ili su na njima predstavljeni motivi apstraktne umetnosti.

Grafiti nam redovno odvlače pažnju svojim upadljivim tekstovima ili jarkim bojama kada se vozimo gradskim prevozom. Stare i oronule ulice oživljavaju kada u njima osvane neka lepa slika. Naravno, sve ovo važi dokle god su pozitivnog karaktera.

Ukoliko se interesuješ da saznaš nešto više, knjiga ,,Street Art Belgrade’’ pružiće ti odgovore na pitanja o našoj grafiti sceni.

 

Ulična umetnost sve više napreduje u našem gradu i uskoro ovaj Beo-grad više neće biti beo, već će u rukama umetnika postati pravo remek delo.