U prvoj godini Pete beogradske gimnazije mi stvarno ta naša dramska sekcija nije izgledala ozbiljno i činilo se kako to ne izlazi van zidova Pete. Možete onda zamisliti moj šok kada sam čula da će se školski mjuzikl ‘Školaut’ izvesti u poznatoj Sali Amerikana u Domu Omladine. Naša mala školska sekcija Teatar 5 dobila je priliku da izvede predstavu pred ozbiljnom publikom a ne samo pred prijateljima i po kojim roditeljem.

 

Bila sam toliko uzbuđena i ponosna da sam počela da pozivam sve ljude koje poznajem. Još veći doprinos mojoj sreći je bio kada sam čula da će moja drugarica nastupati u predstavi sa školskim bendom! Tada sam već osećala ogromnu odgovornost da obavestim i dovedem što više ljudi jer nisam htela da dozvolim da dožive neuspeh. Ne samo da su ispunili očekivanja već su i postavili rekord u posećenosti jednog dramskog događaja u toj sali. Pritom su bili veoma profesionalni a i sama predstava uopšte nije bila prosečna već je ličila na ogromnu zabavu sa puno muzike tako da smo svi uživali.

 

foto-wikimedia-yerpo

Foto: Wikimedia/Yerpo

 

Još ranije mi je drugarica pričala o raznim festivalima i konvencijama koje se održavaju u Domu Omladine kao što su Japanizam, Beokon i ChibiCon. Kasnije sam saznala da nudi još mnoštvo različitih događaja kao što su filmski festivali, od kojih mi je posebno bio zanimljiv jedan koji je bio vezan za američku filmsku scenu, ali i dosta muzičkih festivala. Jedan takav je ‘Beogradski džez festival’ koji se održao u oktobru ove godine. Pored toga na repertoaru možete naći i neke zanimljive koncerte, a meni najzanimljiviji su oni koji se održavaju ispred Doma Omladine na sceni ‘Zidić’. Tu se daje šansa mladim bendovima da nastupaju, a jedan od takvih je bio i bend Pete pod nazivom Nezaposlena gamad. Zanimljivo je da se uglavnom svira rok, a turbo-folk je zabranjen u Domu!

Scena 'Zidić'

Foto: Flickr/Cyber Wanderlust Scena ‘Zidić’

Organizuju i događaje obrazovnog tipa kao što su predavanja i tribine. Njihov program nikada nećete zateći praznim i dosadnim, a jedan od glavnih ciljeva im je da kroz razne programe omoguće dodatno obrazovanje mladih iz najrazličitijih oblasti. Uvek su tu i da omoguće mladim izvođačima da se oprobaju u scenskom nastupu pred publikom. Sarađuju sa raznim udruženjima kao što je Sakurabana i organizuju neke od najpopularnijih festivala posvećenih filmovima, knjigama, stripovima, japanskoj kulturi, fantastici, video igrama itd. Takve manifestacije sada već postaju kultne i okupljaju zainteresovane sa raznih područja. Štaviše Dom Omladine je redovno stajalište turista i već pedeset godina okuplja mlade (pretežno srednjoškolce i studente) iz raznih regiona, čak u svom sastavu ima i Američki kutak.

Proverite i vi njihov program, sigurna sam da imaju nešto i po vašem ukusu. Ne zaboravite da pružite podršku mladim umetnicima i uživajte u pažljivo biranom sadržaju. Dom Omladine Beograda kao centar kulturnog života mladih od ogromnog je značaja za naš grad. Za kraj bih samo izdvojila neke od zanimljivih događanja u ovom periodu kao na primer 22. Filmski festival Slobodna zona (11.-14. novembar) i Kišobran i VATRA žurka (19. novembar).

Foto: Flickr/Cyber Wanderlust

 

Autorka: Bojana Ristić