Beograd ima privilegiju da kao najveći i (po mom skromnom mišljenju) najlepši grad Srbije bude i na ušću dveju reka, Save i Dunava. On čak ima privilegiju da na njegovom vrhu stoji jedna dama, najviša i najlepša, koja gleda svoje sugrađane.
 
 
Geneks
 
Njen pogled takozvane kapije grada (zgrade Geneksa) koja zapadnom kapijom Beograda želi dobrodošlicu putniku namerniku sa beogradskog aerodroma. Ti šareni mostovi koji joj stalno skreću pogled svojom arhitekturom i bojama.

 

Zemunski put koji noću zelenim lukom spaja Novi i Stari Beograd i koji odaje jednom masivnošću. Brankov most koji iako prostije građe baca svoju zlatnu svetlost na mutnu savsku vodu . Jedino Gazela, možda, ugrožava pogled dame koja sva izbledela čeka na renoviranje.

 

Fotografija: Wikimedia Commons/Magyshadow Pogled na zgradu Genexa iz 38. bloka

Fotografija: Wikimedia Commons/Magyshadow Pogled na zgradu Genexa iz 38. bloka


  
Svetinje
 
Hram Svetog Save koji danju ili noću odaje poseban utisak . To je najveći pravoslavni hram Balkana  koji svojim zdanjem privlači pažnju kako nas tako i ostalih naroda sveta. Ni manje bitan je pogled crkve Svetog Marka, koja se svojim zvonikom izdiže iz zelenila Tašmajdanskog parka .

 

Fotografija: Wikimedia Commons/Novi_Beograd_-_West_view_at_sunset.jpg

Fotografija: Wikimedia Commons/Novi_Beograd_-_West_view_at_sunset.jpg


  
Ulica Kneza Miloša
 
Ulica Kneza Miloša koja ima mnoštvo ambasada: Poljske, Hrvatske, Italije…  Nas generalštab, srušen pre 16 godina za vreme NATO agresije na Jugoslaviju, koji je konačno došao na red za rušenje.

 

Tu je i zgrada Vlade, koja stoju na raskršću sa Nemanjiom ulicom još od vremena Kraljevine SHS i arhitekte Nikolaja Petroviča Krasnova, ruskog carskog arhitekte koji je nakon Oktobarske revolucije emigrirao u ove prostore.

 
Osim ovoga, Beograđanka još mnoge stvari vidi: Skupštinu, Beli Dvor, Glavnu poštu i mnoštvo njenih ljudi, koji i nju i sam grad čine živim.

 

Fotografija: Jovan Markovic/Flickr Belgrade Cityscape - CC

Fotografija: Jovan Markovic/Flickr Belgrade Cityscape – CC

 

Autor: Miloš Zdravković