Foto: Privatna arhiva

Zvezdarska šuma, srce Zvezdare i jedna od najzelenijih površina Beograda, savršen je izbor za provođenje jednog jesenjeg dana i uživanje u lepotama šume. Šuma predstavlja značajan deo ekosistema grada

 

Zvezdarska šuma je omiljeno mesto za izlete i bavljenje sportom i svaki dan mogu se videti šetači, izletnici i sportisti.

Zvezdara je dobila ime po astronomskoj opservatoriji sagradjenoj 1877. godine nakon cega i počinje pošumljavanje oblasti oko opservatorije.

15050393_1217595948315936_202435083_n

Foto: Privatna arhiva

Ovo mesto je dom mnogim retkim vrstama životinja, pogotovo pticama i opština se trudi da na sve moguće načine upozori posetioce šume o važnosti zaštite ugroženih vrsta kao i o opasnosti loženja vatre, sve u cilju očuvanja jednog od najlepših delova Beograda.Vlasnici pasa često dovode svoje male prijatelje u duže šetnje koji užvaju podjednako u šetnjama kao i vlasnici.

Nažalost, kao i svaka veća pošumljena površina, i Zvezdarska šuma trpi veliko zagadjenje protiv kojeg se mora boriti. Na tome se radi, i iskorišćava se svaka prilika za dizanje svesti mladih Beogradjana o važnosti čistoće okoline. U aprilu 2015. godine, na Dan planete Zemlje održao je čišćenje šume u kome su učestvovali djaci mnogih srednjih i osovnih škola sa Zvezdare.

Autobus koji ide do Zvezdarske šume je 65 gde se nalazi i okretnica i pozivamo sve ljude da dodju i obidju šumu i osete čari ovog spomenika prirode.

 

Milica Mitić