Studentski dom Studentski grad, svima poznat kao Studenjak, najveće je studentsko  naselje u Srbiji.  Kažu da je po prostranstvu i kapacitetu,  poznat i šire, na Balkanu.  Nastao je u periodu od 1949. godine do 1955. godine.  Radilo  se na rekonstukcijama kako bi pružao sve bolje uslove studentima. Jedan deo kapaciteta koristi se u svrhu hostela, posebno tokom leta kada se broj mesta znatno oslobađa.

 

Ima četiri bloka, od kojih svaki ima F i G krilo. Oduvek je prvi blok važio za najbolji i najmirniji, gde borave  najbolji studenti. Obezbeđenje veoma pristojnih i bezbednih uslova za život studenata je karakteristično za Studenjak.

 

Foto: Petar Milošević/Wikimedia Commons Studentski grad, Beograd, Srbija.

Foto: Petar Milošević/Wikimedia Commons Studentski grad, Beograd, Srbija.

On ima celu svoju infrastrukturu, od restorana (menze), diskoteke, bašte,čitaonica do pošte, perionica, zdravstene stanice, radio-televizije. Postoje i književni klub, guslarsko društvo, foto klub, kao i karate, fudbalski, rukometni i šah klub.

 

Studenjak je “mali samostalni grad studenata” u Beogradu gde nekoliko hiljada mladih  iz raznih krajeva Srbije ima svoj kutak u velikom gradu,  za vreme studija. Čitaonice su uvek pune, i danju i noću, vlada tišina.

 

Njihovi holovi su bučni, dok pauziraju na odmoru razmenjuju utiske. Menze su uvek pune i studenti su zadovoljni kvalitetom kao i izborom jela.  Preko leta se održavaju koncerti, pa ako studenti ne odu kući uvek se mogu razonoditi.

 

Tu je bioskop, galerija, kafić i sve što im je potrebno, nalazi se u krugu Studenjaka koji ima svoje obezbeđenke. Na studentima je samo da uživaju i naravno vredno uče kako bi se svake godine na rang listi fakulteta izborili za mesto u Studenjaku.

 

Autorka: Suzana Marjanović