Foto: novosti

Beograd, beli grad. Zvuči tako moćno kada se izgovori. Mada, u njemu se nekako i osećaš moćno. Ponese te ta energija koju nose ljudi u njemu, koju nose njegove građevine i jačina njegovog imena. Znate li kako je Beograd dobio ime?

Kroz istoriju, zvao se i Singidunum, Singidon, Alba Greka,… Veruje se da je ime Singidunum dobio po izrazu ,,dunum”, što znači brežuljak ili od ,,din”, što znači grad. Tek u sedmom veku Beograd biva prozvan Belim gradom, kada ga naseljavaju Srbi. Vizantijsci su koristili još i naziv Belagradon i Belegradon. Naziv Beograd prvi put se upotrebljava 878. godine u pismu Pape Jovana VIII koje je poslao bugarskom knezu Borisu.

Istorija Grada Beograda bogata je gotovo koliko i istorija Srbije. Njegovo ime nešto je što ga neretko izdvaja u odnosu na druge gradove po svojoj zvučnosti. Isto tako, beogradske opštine imaju interesantnu priču o svojim nazivima. Da li vi imate neku zanimljivu priču za naziv svog mesta?

Dok razmišljate i istražujete, preporučujem vam da uživate u zvucima jednog mladog beogradskog benda čiji naziv u prevodu znači: Irski paprikaš Beograda (Singidunuma).

M.M.