Foto: Antena Zadar

 
,,Dobar dan. Mogu li da uplatim tri ručka?“

,,Zašto vam treba novo uplaćivanje kad već imate šest večera?“

,,Ali ne trebaju mi večere, nego ručkovi.“

,,Devojko, znaš li ti uopšte šta želiš?“

 

Došao je oktobar i nova studentska godina. Novi predmeti, novi profesori, poneke nove kolege. Ipak, neke stvari se nikada ne menjaju – redovi, ukusna hrana i ljubazne radnice kao glavne asocijacije na studentske restorane.

 

U Beogradu postoji desetak studentskih menzi koje su uglavnom u sklopu studentskih domova, ali pojedine rade i samostalno. Ponuda je ista u svakom. Doručak se služi od 7 do pola 10, po ceni od 40 dinara; ručak u periodu od 11 do 15 časova, jedan košta 72 dinara, a večera od 17 do 20:30 za 59 dinara. Zvuči povoljno? Da, i jeste povoljno. Obrok se sastoji od supe ili čorbe, glavnog jela (ako imate sreće birate između tri vrste), salate i deserta (to ako baš imate sreće).

 

Doduše, koliko para, toliko i muzike. Gužve su tolike da vas prođe želja za hranom dok dođete na red. Tada uglavnom i ostanete bez željene porcije. To se naročito dešava četvrtkom uveče kada je čuveni pohovani kačkavalj na meniju. Kombinacije različitih jela nisu moguće, a ako pitate da vam stave pomfrit umesto pirea, dobićete ipak pire sa prekornim pogledom i pokojom grubom rečenicom. Kada uzmete (ne)željenu porciju, sledi potraga za slobodnim mestom. Ako ste došlli u društvu, pozdravite se sa njima, videćete se ispred menze sledeći put. Ah, da, moram da pomenem opažanje nekih sagovornika, da se ne bi ljutili što se nisu našli na internetu, a oni kažu da u hrani često možete naći zalutalu dlaku, malu žicu nepoznatog porekla ili crva u salati.

 

Da ipak nije sve tako crno, pokazuju brojna drugarstva koja su započeta baš u menzi. Ljudi se lako upoznaju dok dele istu muku. Verovatnoća da ćete sresti nekoga iz rodnog mesta raste sa obrocima. Studenti sa različitih fakulteta se sjate na jednom mestu i unose energiju u, često sumorne, studentske dane.  Doduše, i taj crv može biti znak da je hrana zdrava. I naravno, ključna prednost menzi – ako niste ljubitelj kulinarstva, pravac u menzu. O pranju sudova da i ne govorim.

 

Prijatno!

Milica Terzić