Foto: Beobuild

Fascinirana sam ljudima koji toliko daju čovečanstvu, a zauzvrat ne traže baš ništa. Ceo život provedu živeći skromno i odu tiho i neprimetno, baš kao što su i živeli. Bez želje za slavom, bez dokazivanja u društvu kome su ostavili tako mnogo. Baš kao Nikola Tesla.

 

Nije on imao vremena ni želje da se bavi malim ljudskim problemima, neprilikama ili stavovima, iako ih je i sam lično imao mnogo. Marljivo i neumorno je razvijao svoje vizije, pretvarao ih u ideje i sprovodio u realnost. Čak i ono što je u tadašnje vreme izgledalo nemoguće, neprihvatljivo ili nerealno njegov um je gledao kao priliku i mogućnost da iz toga nastane nešto novo.

 

Veliki su bili njegovi snovi i nepregledna moć imaginacije, ali nije ostao samo na tome. Uprkos teškom vremenu u kome je živeo, svojim ličnim problemima i nerazumevanju okoline  hrabro je sledio svoje snove.

„Nije važno koliko sporo ideš, važno je da ne odustaneš!“, kao da je bila njegova misao vodilja koja ga je odvela daleko u budućnost. Istu onu koju je samo on tada video, a koju mi danas živimo i uživamo u njoj.

 

Teško je bilo, čak i pre 60 godina, zamisliti da će Beograd koji je više puta bombardovan danas izgledati ovako. Urbano i svetski, a u isto vreme sa velikom dušom za sve strance i doseljenike iz svih krajeva. Sve ih je srdačno prigrlio i pružio im nadu u bolju budućnost, volju za životom i rad u nepreglednom moru mogućnosti koje nudi. Mogućnostima da se izgradi mnogo toga lepog u Beogradu, pa i u celom svetu doprineli su pronalasci našeg naučnika. Red je da i današnje generacije koje sve to sa uživanjem koriste na neki način priznaju. Kao znak zahvalnosti za sve Tesla je dobio muzej u centru grada, naš aerodrom je nazvan po njemu. Tako su mu se odužile prethodne generacije, a mislim da i današnje mogu da učine nešto slično, ako ne i više.

 

Treba sve to prihvatiti otvorenog srca i uma i spremno preneti u kreiranje bolje budućnosti. Za pojedinca, za sebe, a i za čovečanstvo. Baš kao što su naši velikani radili. Takvi ljudi kao što je bio Tesla pomeraju granice našeg shvatanja i teraju nas na napredak. Zato bi trebalo da podržimo ideju o izgradnji Teslinog tornja visokog čak 56m, kao što je onaj u Long Ajlendu. Možda na Slaviji, možda  na nekoj drugoj lokaciji u Beogradu, možda bilo gde u Srbiji. Nije toliko bitna lokacija, bitno je samo da bude tu, kao dokaz da je sve moguće ako iskreno veruješ.

Tijana Mojsević