Obećala sam sebi- jednom mesečno ću otići na predstavu, ma šta da se desi. Toliko svi volimo pozorište, a tako ga retko posećujemo! Baš prošle nedelje, ja sam se nakanila da počnem  da svoje obećanje održavam. Raspitala sam se i odlučila da gledam predstavu pozorišta ,,Boško Buha“, koje je naše najpoznatije i najstarije profesionalno pozorište za decu i omladinu, a sada, zbog renoviranja, predstave se održavaju u ,,Vuku“ . Poželela sam da odgledam jednu predstavu za decu, kakvu nisam gledala više od 15 godina, ali kada sam čula da daju i novu predstavu na večernjoj sceni, nisam mogla da odolim i otišla sam da odgledam obe. ,,Kad je bal, nek′ je sa muzikom!“

 

Dečija predstava koju sam gledala, bila je ,,Snežna kraljica“,  zasnovana je na poznatoj istoimenoj bajci i inače je namenjena uzrastu od 5 do 10 godina. Izvođenje je bilo sjajno! Od dečijih pesmica, koje se puštaju pre početka predstave, i dece koja trčkaju unaokolo, ,,Snip snep, snure“ pesmice,  verne scenografije i fantastičnih izražajnih glumaca, među kojima su i mladi Viktor Savić, Aleksandar Radojičić i Maja Lukić, preko interakcije sa gledaocima i vidnog uživanja i samih glumaca i gromoglasnih aplauza dece. Bilo je zaista divno ponovo gledati ,,Buhinu” bajku.

Foto: Vladimir Jablanov

Foto: Vladimir Jablanov

Što se tiče predstave  ,,Dan odluke”, ona je jedna od onih predstava koje preispituju goruće probleme mladih, teraju na razmišljanje, uništavaju apatiju i motivišu na aktivnost i menjanje. Razumljiva je, bez apstrakcije i sa jasnom radnjom, obrađuje pitanje odabira fakulteta, budućeg zanimanja, uopšte životnog puta koje treba da reši jedan tinejdžer sa velikim idejama, ali potpuno nejasnim ciljem. Sigurna sam da se svi ponekad osećamo tako. A kada se bliži Dan odluke, potrebna je jedna dobra predstava koja će da nam pošalje jasnu, bitnu i dugačiju poruku- neću vam je reći, pravac na predstavu i obećavam da nećete zažaliti.

Autor: Katarina Nikolić