Kafana ”Znak pitanja„ nastala je 1823. godine i najstarija je kafana u Beogradu. Smeštena u samom srcu Beograda, u Ulici kralja Petra, tačno preko puta Saborne crkve. Poznata je po svojoj tradiciji i originalnosti, a njen izgled je očuvan još od postanka i predstavlja simbol boemskog života Beograda.

 

Autentičan enterijer restorana, hrana i piće pripremljeni na tradicionalan način, kao i starogradska muzika doprinose lepom ugođaju.

 

Ime restorana nastalo je posle više godina izmena. Nakon imena ”Kod Saborne crkve„, za koje je crkvena vlast smatrala da ne priliči takvom objektu, tadašnji vlasnik odlučio je da u znak pobune ime promeni u samo ”?„, što je i ostalo do sada.

 

Mnoge cenjene ličnosti posećivale su i posećuju Znak pitanja, poput Matije Bećkovića, kao i u svoje vreme Aleksandra Tijanića i patrijarha Pavla, a kafana se pominje i u jednom od dela čuvenog pisca Mome Kapora: „Posle ljubavi ostaje običaj da se belo vino sipa u dve caše i da crte budu na istoj visini. Posle ljubavi ostaje jedan sto u kafani kod „Znaka ?” I začuđeni pogled starog kelnera što nas vidi sa drugima.”

 

U restoranu ne postoji ništa električno i sve je ručno rađeno, što očuvava tradiciju i lepotu.

Pri samom pogledu na kafanu, osećam se kao da je vreme stalo i kao da sam se na trenutak vratila u prošlost. Skromnost je čini još veličanstvenijom.

 

Po mojoj proceni, hrana je odlična, a jela, koja ljudi najčešće naručuju jesu ćevapi, druga jela sa roštilja i mućkalica.

Svakome bih preporučila da poseti ovo mesto i da na kratko oseti i vidi lepotu starog Beograda.

By Ranko - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5002459

By Ranko – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5002459

Autor: Teodora Milovanović