Beograd ima svoju „Zapadnu kapiju”, takozvanu Geneks kulu, koja se nalazi na Novom Beogradu. Ova kula je drugi po visini oblakoder u Beogradu. Međutim, ako dolazite auto-putem A1, iz pravca od Niša prema Beogradu, ono što će vas sačekati sa desne strane jesu tri neobična solitera. Ova tri solitera, u neslužbenoj upotrebi imaju naziv „Istočna kapija Beograda.”

 

Na teritoriji Opštine Zvezdara, u okviru naselja Rudo, nalaze se tri solitera, visoka oko 85 metara, sa po 28 spratova i po 190 stanova. Okrenuti su jedan prema drugom, povezuje ih zajednički plato, kao i igralište za decu. Njihova izgradnja trajala je od 1973. do 1976., a odmah po izgradnji su i useljene. U narodu su poznata kao „Tri sestre”.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva                                                                                                                                                                                                                                  

 

 

Naselju Rudo je kumovao beogradski arhitekta koji je vršio nadzor za vreme izgradnje, Dragoljub Mićović, a u osnovi imena je grad Rudo u Bosni, gde je arhitekta 1929. godine rođen. Autor ovih beogradskih višespratnica je aritekta Vera Ćirković i inženjer Milutin Jerotijević, a izvođač radova je preduzeće „Rad”.

U blizini ovog naselja je novembra 2015. godine otvoren tržni centar Aviv Park.

                                                                                                                                                                              Autor: Jelena Ćirić