Subota ujutru je obično  rezervisana za odlazak na pijacu i pronalazak ideja za nedeljni porodični ručak. Kao i većina mladih, najčešće ovaj ritual prespavam. Međutim, mnogo puta se pokazao kao lek protiv stresa i nervoze.

Jedan od značajnih faktora koji mladi danas zanemaruju jeste zdrava ishrana. Ona se, zapravo, sve vreme krila na pijaci. Primereno godišnjem dobu, prizori raznovrsnog, šarenog ,  svežeg voća i povrća, zaista jesu lek za oči.

Čari pijace

Foto: Pixabay

Pijace su se obično gradile na samom trgu i radile vikendom. Pored hrane, prodavali su se antikviteti, odeća, posuđe i slično. Prva pijaca u Beogradu nastala je na Studentskom trgu  1824. godine,pod nazivom ,,Velika pijaca’’. Pre toga seljaci su proizvode donosili na prilaze gradu, jer su ih turski vojnici otkupljivali, a kasnije prodavali u gradu po višim cenama. 1926. Godine zatvorena je Velika pijaca, a umesto nje otvorene su tri nove. Jedna od njih je i pijaca na Zelenom Vencu, koja važi za najstariju pijacu na Balkanu. Na zemljištu, koje je Vlajko Kalenić ostavio gradu Beogradu izgrađena je Kalenić pijaca. 1933. Formirana je pijačna uprava, a od tada Kalenić pijaca važi za najposećeniju pijacu u Beogradu. Danas, obično u svakom komšiluku postoji po jedna pijaca.

 

Čari pijace

Foto: Pixabay

Ovi otvoreni tržni centri postali su zanemareni izgradnjom marketa.  Ali osim što je dolazak na pijacu lepši od odlaska u supermarket, pogodnosti su što najčešće ne moraš da čekaš u kilometarskim redovima u zagušljivom prostoru. Baš naprotiv, ukoliko je sunčan dan, uživaćeš u njemu, kao i svežem jutarnjem vazduhu.

 

Naravno, za građane Beograda, pijaca je idealna zamena za selo. Doduše bez napornih procesa gajenja  voća i povrća. Najbolje je da kupuješ od ljudi u koje imaš poverenja da posvećuju dovoljno pažnje svojim proizvodima.

 

Odlazak na pijacu je dobar način za beg od elektronskih uređaja. Kalkulator je zamenjen radnicima, koji vešto barataju sa cenama i računskim operacijama. Mobilni telefoni su nepotrebni, buduće da svi komuniciraju „oči u oči”. TV uređaji bi zasigurno skupljali prašinu na pijacama, jer su sve informacije već dostupne u novinama i šire se brzinom svetlosti.

 

 

Velika je verovatnoća da subotom ujutru, baš na pijaci, sretneš ljude koje nisi video duži vremenski period.  Pa onda, dok čekate u redu za hleb, popričate o aktuelnim temama. Ima li šta bolje? Kada posle duge naporne nedelje u školi ili na poslu napokon imaš priliku da opustiš misli razmišljanjem o tome koje voće će ti praviti društvo u kuhinji.

 

Kada se vratiš kući sa punim kesama zdravlja spreman/na si na sledeću napornu nedelju u školi. Naoružaj se vitaminima i napuni baterije do sledeće subote!

 

Autor: Nana Janković